Het nieuwe luisteren


Ik zie regelmatig jonge gasten op de fiets, welke nog niet de brommergerechtigde leeftijd hebben, met hun telefoon in hun hand. Deze smartphone hebben ze niet in hand om te whatsappen of te wordfeuden maar om te luisteren naar muziek. Ik verbaas me hier wel eens over omdat je dan enkel en alleen een beetje mid en hoog hoort sissen en reutelen uit een minuscuul klein speakertje wat eigenlijk de naam speaker niet mag hebben. Een tijdje geleden las ik een onderzoek waarin stond dat jongeren (hoor, de oude lul spreekt) dat niet doen om muziek te luisteren maar onbewust om hun territorium af te bakenen. Dat deed ik vroeger eigenlijk ook met vrienden, ik had namelijk een heel grote ‘draagbare’ radio welke ik had verbouwd met 2 extra speakers (echt HEMA) en 2 versterker modules extra voor meer vermogen. Aan de zijkant van die radio zaten 2 plastic koeienhorens en alles bij elkaar was de radio denk ik iets van 1:20m lang en woog dik 10kg en vrat uiteraard batterijen. Met die ghettoblaster gingen we dan naar het strand, omstebeurten slepend door het mulle zand, om daarna neer te ploffen op een plek bij de mooiste meisjes. Vreemd genoeg stapte deze altijd direct op en zochten een andere plek, net als de gezinnen met kleine kinderen. Andere coole dudes met een radio voelde zich verslagen en zetten hun radio uit en luisterde naar onze NWA cassette met fuck the police als hoogtepunt terwijl de subbass het zand wegblies. Over territorium afbakenen gesproken.. Maar of het werkte? Ik weet niet… laten we het er op houden dat Groote Keeten nog niet klaar was voor zulke ultra coole gasten..

Ik weet wel dat ik, en ik spreek ook namens mijn vrienden denk ik, echt kon genieten van de muziek en dat is iets wat ik me wel een klein beetje afvraag. Kun je via zo’n telefoon speakertje wel genieten van de muziek of is dat echt territorium afbakenen? Als dat het geval is, stop maar mannen, dat werkt niet…heb ik uitgebreid getest. Ga eerst eens leren genieten van de muziek en luister eens een heel nummer, of, doe eens gek, een heel album van begin tot einde af in plaats van elke 30 seconde een andere track uit je 5000 mp3’s collectie op je telefoon. Af en toe lijkt het er wel op dat mensen aan iedereen willen laten horen dat ze zo’n grote ‘muziekcollectie’ hebben door zoveel mogelijk nummers in een zo kort mogelijke tijd te proppen. Vroeger (begint die ouwe lul weer) zette je een elpee op en luisterde eerst de complete a-kant en daarna liep je naar je draaitafel en draaide de plaat om voor de b-kant. Veel platen had je niet en zodoende luisterde je regelmatig dezelfde plaat maar dat gaf niet, want je had de plaat tenslotte zelf voor 22 gulden in de winkel gekocht en dat moest zijn geld wel waard zijn natuurlijk.

In Purmerend was een man, Cees, waarvan ik vermoed dat hij helaas niet meer leeft. De beste man droeg een, niet echt onopvallende maar serieuze pruik en speelde piano. Dat laatste deed hij vaak op vrijdagavond, met zijn pruik op, in de Albert Heijn, om daar de mensen te vermaken maar zeker ook zichzelf. De man genoot zichtbaar. Ik sprak Cees regelmatig en we hadden het dan over muziek en hij wist dat ik heel erg van house hield. Grappig genoeg vertelde de man niet dat wat je zou verwachten, dat house geen muziek is. Dat heeft Robin Albers/Jaydee ergens in 1989 wel letterlijk op de radio gezegd en later zo’n beetje verkondigt dat hij house heeft uitgevonden.. maar goed… Wat Cees wel vertelde is dat hoe ouder je wordt, hoe meer je gaat genieten van melodielijnen en tempowisselingen en minder van monotone muziek. Ik heb zijn verhaal destijds aangehoord en een klein plekje in mijn achterhoofd gegeven. Ik ben nu 40, geniet nog steeds volop van dance in alle vormen en ik luister nu ook meer muziek van bijvoorbeeld Jonathan Jeremiah en andere meer melodieuze muziek en ik kan daar nog veel meer van genieten dan dat ik in het verleden zou hebben gedaan. Zou Cees toch gelijk hebben gehad?

Genieten, daar gaat het om bij muziek.. Muziek is entertainment, daar is het allemaal om begonnen en zo zal het altijd zijn. Af en toe vraag ik me alleen af of mensen zich dat wel realiseren en wel genieten of alleen aan het consumeren zijn. Misschien moeten we maar eens met zijn allen die complete muziekcollectie kwijt raken door een unrecoverable harddisk-crash en weer gewoon gaan luisteren.

Jeffrey de Gans

Source: studiojunkies.nl

Volg de Gans...

tweetfbook dagoosemusic.nl uitzandvoort.nl2

_