Vroeger was het allemaal zo goed nog niet

Volgens mij kostte hij iets van 1100 gulden en ik MOEST hem gewoon hebben, zonder dat ding zou mijn leven geen zin hebben. Het jaar was 1995. Dus ik op de fiets naar de plaatselijke muziekwinkel en zei: doet U mij maar zo’n Novation Bassstation. De dame achter de toonbank staarde mij een beetje vreemd aan, maar dat had misschien ook met de naam van de desbetreffende  muziekwinkel uit Purmerend te maken, de winkel heet namelijk ‘ de staar’. Wacht.. ik haal even mijn zoon erbij, misschien dat hij het weet. Zoonlief kwam met een gitaar onder zijn arm aanlopen en vertelde mij dat hij de naam wel eens had gelezen in een blad maar dat ze het merk Novation niet voeren want zo’n onbekend merk, dat kan nooit een lang leven hebben, zeker niet met zo’n kinderachtig keyboardje. Bestellen was dan ook geen optie, misschien dat iemand anders je kan helpen. OK, bedankt.. ik zoek wel even verder.. tringeling. Er zat zo’n belletje aan de deur wat tringelde als je de deur open en dichtdeed om aan te geven dat je binnenkwam en weer vertrok. Best gezellig eigenlijk, dat zie je alleen nog bij van die ouderwetse winkeltjes waar zo’n muffe oude mensen lucht hangt. Goed…  Een maand of 2 wachten later was ik toch de gelukkige eigenaar van een echt analoge Novation Bassstation keyboard. Als je alle knoppen zo instelde zoals achterin de manual stond, klonk hij als een echte TB303, je weet wel. Om andere sounds te maken moest je gewoon aan de knoppen draaien en luisteren wat er gebeurde en als iets je beviel, dan kon je het opslaan op een van de maar liefst zeven geheugenplaatsen. Deze bassstation heb ik veel later weer verkocht, de vst versie geprobeerd, later toch weer eentje gekocht, die weer ingeruild voor de(niet analoge) rackversie welke ik inmiddels ook niet meer heb. Het merk novation bestaat nog steeds zoals je weet en de bassstation, die bestaat allang niet meer en is inmiddels vintage analoog.

Vintage, het codewoord. Alle grote synths, compressors, EQ’s, buizenversterkers, ze zijn inmiddels allemaal al door verschillende bedrijven gecloned en als pluginn verkrijgbaar. Maar het blijft niet alleen bij pluginns, ook hardwarematig vliegen de 1176’s en pultec’s je om de oren en de een pretendeert nog beter te zijn dan de andere. Maar is dat wel zo en is het anno 2011 niet mogelijk om iets te maken wat nog veel beter is dan de ontwerpen uit ver vervlogen tijd? Jawel! Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel bedrijven bezig om zowel hardware als software matig met iets nieuws te komen. Nederlandse bedrijven als Fabfilter komen met een product als de Pro-L op de proppen en zetten direct een groot bedrijf als waves met de L2 buiten spel als het om limiting gaat. Dan heb ik het nog geen eens over de Pro-Q EQ of de al wat oudere, maar nog steeds briljant klinkende Fabfilter One synth. Twee oerhollandsche jongens die ineens wereldwijd hun producten verkopen, niet op een vintage apparaat gebaseerd maar gewoon iets nieuws zonder vintage-look. Al deze kleine bedrijven verkopen hun producten via het internet over de hele wereld. Het maakt ook geen hol uit of je nou uit Lutjelollum of Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu komt. Je krijgt dezelfde service, hoewel het intypen van de plaatsnaam misschien nog wel eens tot wat verwarring zou kunnen leiden.

Via het internet is het tegenwoordig allemaal veel makkelijker om, als je bijvoorbeeld een nieuwe compressor wilt kopen, uit te zoeken wat de beste is en waar hij het goedkoopst is. Voor mijn mastering-studio heb Ik onlangs een Foote Control Systems P3S ME compressor gekocht ontwikkeld door een man genaamd Roger Foote. Zonder het internet had ik deze Amerikaanse man nooit gekend en zijn product al zeker niet. Zonder internet was ik er ook nooit achtergekomen dat mijn P3S ME al in Europa was en alleen maar door Priko vanuit Frankrijk naar NL geshipped hoefde te worden. Zonder internet had deze man ook nooit een product als de P3S op de markt kunnen zetten omdat hij nooit een markt had kunnen creeren in het kleine stukje USA waar hij vandaan komt. Ook hoef je niet achterin de manual te gaan zoeken naar settings om een 303 te emuleren (ok.. is wat lastig op een compressor, maar je begrijpt wat ik bedoel). Nu kun je gewoon op een forum, samen met mastering-engineers van over de hele wereld, samen met de ontwikkelaar van het apparaat ideeen spuien. Ook zou de P3S ME zonder overleg van deze wereldwijd verspreide mastering-engineers nooit een echte masteringversie zijn geworden. Dat kan alleen als je de gebruikers erbij betrekt en echt naar ze luistert. Dat is iets wat veel meer grote bedrijven zouden moeten doen. ECHT luisteren naar hun klanten, dat zou een hoop leuke nieuwe producten opleveren. Aan de andere kant.. laat die kleine jongens die WEL naar hun klanten luisteren lekker met echt interresante dingen op de markt komen. Dat is ook veel leuker en exclusiever dan allemaal hetzelfde merk drumcomputer in je rack of dezelfde pluginn op je beeldscherm. Vroeger was het echt allemaal zo goed nog niet.

Tot de volgende keer,

Jeffrey de Gans | Da Goose Music

Source: studiojunkies.nl

 

Volg de Gans...

tweetfbook dagoosemusic.nl uitzandvoort.nl2

_